Pengikut

Selasa, 28 September 2010

PERAK NEWS:TERIMALAH KEKALAHAN DENGAN HATI YANG TERBUKA WAHAI PEMIMPIN ULUNG?

Hji Mustaffa Kamil Ayub, Calon Timbalan Presiden, yang tewas kepada bekas Ketua Cabang PKR Pasir Salak, Hj Osman Abdul Rahman dengan hanya 17 undi  tidak berpuas hati dengan keputusan kekalahannya itu.

Beliau mendakwa pencalonan Osman dicadangkan oleh seorang anggota parti yang tidak membayar yuran keahlian.

Menurut peraturan PKR, mereka yang ingin bertanding dan mencadangkan sebarang pencalonan mesti terdiri daripada ahli yang sah termasuk membayar yuran keahlian mereka.

Mustaffa mendakwa tiada pegawai yang dihantar untuk memeriksa dan memantau perjalanan mesyuarat cabang berkenaan.sini


Menurut kata salah seorang Naib Presiden yang juga Ketua Cabang PKR Gopeng, YB Dr Lee Boon Chyr,kekalahan Hj Mustafa Kamil Ayub pada pemilihan untuk jawatan Ketua Cabang PKR Pasir Salak Sabtu lalu, tidak menggugat kedudukannya sebagai Pengerusi Negeri mahupun sebagai calon Timbalan Presiden.

Bagaimanapun Naib Presiden PKR, Dr Lee Boon Chye berkata, ia terpulang kepada Hj Mustafa untuk membuat keputusan sama ada mahu meneruskan hasratnya ataupun tidak.

Beliau yang juga Timbalan Pengerusi PKR Negeri Perak berkata, setakat ini kepimpinan negeri mempunyai keyakinan terhadap Mustafa untuk terus menerajui parti itu di peringkat negeri.

“Justeru, kekalahan Haji Mustafa yang juga Naib Presiden PKR Pusat kepada Haji  Osman Abdul Rahman bagi merebut jawatan Ketua Cabang Pasir Salak Sabtu lalu bukanlah satu isu besar yang merencatkan masa depan politiknya.

“Namun, segala-galanya terpulang di tangan Hj Mustafa untuk mengambil langkah seterusnya,” katanya.

Boon Chye menyatakan perkara itu bagi mengulas kekalahan mengejut Mustafa di Pasir Salak Sabtu lalu.

Beliau yang juga Ahli Parlimen Gopeng berkata, kekalahan itu sama sekali tidak menjejaskan proses pencalonan yang dibuat beberapa Cabang untuk Mustafa mengisi jawatan Timbalan Presiden.:

“Saya yakin dan percaya perwakilan PKR mempunyai persepsi berbeza terhadap Hj Mustafa dan kekalahan itu adalah sebahagian dari proses politik,” katanya. siniTiada ulasan:

Catat Ulasan